TANDANG………. !!! NYANDANG KAHAYANG

Asep Sunandar Sunarya ……….

Lahir 3 September 1955 di Kampung Jelekong, Kacamatan Baleendah, 25 km arah kidul Kota Bandung. Ngaran leutikna nyaeta Sukana, anak katujuh ti tilu belas dulur kulawarga Abah Sunarya; anu dipikawanoh dalang legendaris di wewengkon Pasundan. Salain Asep Sunandar Sunarya, anak Abah Sunarya sejenna anu profesina jadi dalang nyaeta Ade Kosasih Sunarya, Iden Subasrana Sunarya, Ugan Sunagar Sunarya, Agus Muharam, sarta Imik Sunarya. Asep Sunandar Sunarya dalang wayang golek kahot anu nyiptakeun si Cepot. Kalayan karyana eta, manehna pantes disebut nu ngadobrak jagat wayang golek di Indonesia. Salain si Cepot, wayang buta oge dijieun sakitu rupa, ku kituna rupa-rupa wayang buta bisa ngalakukeun hal-hal anu unik, misalna sirahna beulah atawa buta nu bisa ngakod wayang budak. Asep Sunandar Sunarya dipuji sarta oge dikritik kana karya terobosanna eta. Tapi, kritikan eta beuki nambah sumanget kreativitasna. Hal ieu ngabuahkan hasil, ngaranna beuki populer. Utamana sanggeus Asep ngahontal jawara dalang pinilih I Jawa Barat dina taun 1978 jeung taun 1982. Saterusna taun 1985, manehna ngahontal jawara umum dalang tingkat Jawa Barat sarta meunangkeun Bokor Kencana. Pangakuan luhur hasil kreativitasna dina ngadalang, lain wae datang ti masarakat Jawa Barat sarta Indonesia, tapi oge ti luar negeri. Asep Sunandar Sunarya kungsi jadi dosen luar biasa di Institut International De La Marionnete di Charleville Perancis. Ti institut eta manehna meunang gelar profesor. Tempat padepokanna, Padepokan Giri Harja dina taun 1987 diresmikeun jadi Pusat Belajar Seni Pedalangan ku Menteri Penerangan RI anu dina waktu eta dijabat Harmoko. Ayana Padepokan Giri Harja pohara pangaruh ka prestasi, kreasi, sarta, motivasi dalang Asep Sunandar Sunarya minangka Dalang Wayang Golek Kontemporer Ti leutik keneh, utamana nincak rumaja, Asep Sunandar Sunarya geus boga ambisi jadi dalang. Ku kituna, satamat SMP, manehna nuturkeun atikan padalangan di RRI Bandung. Cacak bapana saurang dalang legendaris di kampungna, Asep milih diajar dalang ti Cecep Supriadi di Karawang. Beda jeung dalang samemehna, anu ngadalang di tempat-tempat nu husus, Asep malahan leukeun ngasosialisasikan wayang golek anu inovatif ka kampus-kampus, hotel-hotel, gedong-gedong sarta televisi. Usahana ngabuahkan hasil. Wayang golek populer di sagala rupa tempat. Penampilanna dipikaresep ku panongton boh budak ngora oge kolot. Popularitas Asep Sunarya oge beuki luhur. Manehna teu ngan saukur sok diondang pentas ngadalang di dalam negeri, tapi oge ngalanglangbuana ka Benua Asia, Amerika, sarta Eropa. Gaya pertunjukan wayang golek Asep Sunandar Sunarya mangrupa nuansa anyar anu lahir di lingkungan Dinasti Sunarya. Hal anu paling dipikaresep ku masarakat sarta mangrupakeun ciri hasna. Asep Sunandar Sunarya katelah kaahlianana dina ngokolakeun gerak atawa sabetan wayang kalayan tampilan humor atawa banyolan anu sentimentil, luwes, sarta seger.

Profil Asep Sunandar Sunarya

 Alamat : Giri Harja RT 01/01 Kel. Jelekong Kec. Baleendah Kab. Bandung

1962 – 1968 : SD Cangkring

 1968 – 1971 : SMP Pasigaran

1975 – ayeuna: Dina waktu sataun minimal ngayakeun 120 kali pertunjukan, malah ti 1976 depi 1987 kungsi ngeusi pertunjukan wayang golek salila 6 bulan noron.

1978 : Juara Pinilih I Binojakrama sa-Jawa Barat.

1982 : Juara Pinilih I Binojakrama sa-Jawa Barat.

1984 – 2001: Ngadegkeun Yayasan Pedalangan Giri Harja.

1985 : Juara Umum Binojakrama sa-Jawa Barat.

1989 : Ngayakeun muhibah ka Amerika dina raraga pementasan wayang golek. 1992 : Miluan Festival Wayang (Teater Boneka) di Perancis.

1993 : Jadi Dosen Kehormatan di Institut International de La Marionnette di Charleville Perancis.

 1994 : Ngurilingan Eropa dina raraga pementasan wayang golek.

1994 – 2004 : Ngeusi program acara “Asep Show” di Televisi Pendidikan Indonesia (TPI) unggal bulan Ramadhan.

2001 : Muhibah ka Inggris dina raraga pementasan wayang golek di 12 kota bareng jeung Asian Music Circuit (AMC).

2005 : Ngeusi program acara Pementasan Wayang Golek unggal malem Minggu di Televisi Pendidikan Indonesia (TPI) lobana 36 episode. Selain jadi dalang, Asep meunangkeun panghargaan ti sababaraha instansi jeung panghargaan ti Presiden Soeharto, nyaeta Tanda Kehormatan Satyalencana Kebudayaan.

About these ads

22 Komentar

  1. nenden

    saya tertarik untuk bekerjasama dalam produksi wayang golek. minta no telp nya.nomor hp saya 085220911115

    • Team_Bulls

      Bagaimana kalau langsung saja ke Padepokan GIRIHARJA…biar mantap kalau langsung ketemu mah…

  2. sammy

    Mohon informasi, apakah wayang golek disana dijual? kalo dijual kmn ya sy bisa menghubungi? Trima kasih

    • Team_Bulls

      Ya ,wayang Golek di sana sebagai cendramata, yang bagus bisa cari di padepokan Giri harja jelekong bandung.
      atau bisa cari di wilayah bandung di sekitar rancaekek atau padalarang.

  3. aep mulya

    ass punten bade tumaros,rencana tahun 2011 abdi hoyong nanggap wayang golek di tasikamalaya, kinteun kinteun perkawis harga kumaha nya?
    nuhun
    asep mulyana
    02193886624

    • Team_Bulls

      Punten nembe waler…mklum da jalmi kuli…
      Info terakhir 60 jt an…tapi kedah daftar 3 sasih sateuacana…
      Sakali deui hapunten telat waler..

  4. acep

    punten bade tumaros, pami crew di padepokan giriharja3 saha wae? kegiatan abah asep ayena naon wae

    • Team_Bulls

      Crew PGH seueur termasuk nu damel wayangna. Wah eta mah super sibuk….!!!
      Info terakhir ayeuana mah anjeuna gaduh ternak domba super….anu pangaosna 4-5 jutaan sahiji.

  5. ti kapungkur keneh abi hyng pnak sarng bah asep sunandar,, namung abi mah cuma jalmi alit kintn”na abi tiasa pnak moal nya.? Seu’eur prtarosan dina manah abi seputar kahirupan abi,, abi yakin cuma abah asep sunandar anu tiasa ngawaler sagala na..! Upami hyong ngawangkong sarang mantena bayar teu.? Pntn tos kumawantun…

    • Team_Bulls

      Insya Allah tiasa pendak pami Abah na nuju nyalse mah…

  6. I think the admin of this web site is genuinely working hard for his
    web page, as here every material is quality based information.

  7. Thanks for sharing such a pleasant idea, paragraph is pleasant,
    thats why i have read it fully

  8. Just what exactly genuinely influenced you to write “Asep Sunandar Sunarya .

    ”? I personallygenuinely adored the post! Thank you ,Cathy

  9. kang kalo sewa wayang golek bisa engga

    • Team_Bulls

      hmmm…sewa wayang golek sepertinya gak bisa tuh

  10. kang abdi bade tumaros ari nanggap wayang golek teh sabaraha.punten nya kang.

    • Team_Bulls

      Nanggap wayang golek tergantung dalangna, makin kasohor makin awis

  11. Hendi Suhendar

    punten singkuring hoyong ngulem kang asep sunandar sunarya,,,kedah contact ka saha nya?

    • Team_Bulls

      Cobi ka Padepokan Kang Asep wae….
      Cuman ayeuna Kang Asep manggung paling 1/2 dugi ka 2 jam paling lami…saterasna di lajeng ku putrana, maklum tos sepuh

  12. kusni bahtiar

    kang, nyuhunkeun no kontak team/padepokan abah asep, jamaah masjid di bogor, hoyong aya pangaosan anu di isi ku abah asep ? haturnuhun.

    • Team_Bulls

      Rupina Abah Asep kaayaan kondisi fisik na tos turun drastis.
      Upami Manggung ke paling cuman 1 jam saterasna di lajeng ku putrana.
      Do’akeun we Abah Asep sing sehat

      • kusni bahtiar

        Ningali dina statusna di FB, abah seueur ngisi pangaosan ayeuna mah kang, di wilayah abdi, dibogor hoyong aya pangaosan anu di isi ku abah ? upami kersa nyuhunkeun no kontak telepon /alamat, email abdi kusnibahtiar@yahoo.co.id haturnuhun kang ? Kusni-Bogor Kota

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: